Nieuwsbrief van Stichting Walkyre Echo's

Voor u ligt alweer een nieuwsbrief over de voorstelling “Onderweg naar later”. Deze nieuwsbrief staat geheel in het teken van dans en choreografie.

Dans en beweging is een belangrijke ‘taal’ in de voorstelling. Door het samensmelten met muziek, film, licht en spel wordt het verhaal een groot levend en geschilderd verhaal.... De esthetische schoonheid van dans, film en licht wordt op kunstzinnige wijze door Geke tot een geheel unieke voorstelling samengebracht.

Onderweg naar… 

Heimwee naar

alles wat ooit was

Grenzeloos, vrij en uit de tijd

DE DANSERS

Selmar Jurian – choreograaf en danser

Dans speelt binnen de voorstelling een grote rol en ik vraag Selmar Jurian hoe de choreografie tot stand komt. “We lopen heel minutieus samen het hele script door en waar Geke met haar beelden en woorden een gevoel aan mij overdraagt, zet ik het om in beweging. Het gaat om een vertaling die uiteindelijk kloppend moet zijn”. Als ik doorvraag op het woord kloppend, blijken woorden bijna niet meer toereikend: “iets in mijmoet zich er mee verbinden; het moet resoneren”. “Onderweg naar later” valt onder de zogenaamde “community art”, dit zijn kunstzinnige projecten waarin kunst gemaakt wordt met de gemeenschap, waar professionals en amateurs samenwerken.

Ik vraag Selmar hoe dat in zijn werkwijze terugkomt. “Dat is bijzonder leuk, want hier komt het aan op de waarden echtheid en oprechte waardering. Het is de uitdaging om alle mensen precies die rol te geven die in deze fase van hun danscarrière bij hen past. De meeste dansers komen uit het Noorden en ik ben enthousiast over hoeveel talent we hebben gevonden. Mijn dansersgroep bestaat uit professionals, selectiedansers en amateurs. Echter – in het kader van het geheel – is elke rol even belangrijk. Voor iedere danser is het de uitdaging om ten dienste van het grote geheel te staan en tegelijkertijd zijn eigen krachten in te zetten.

Tot slot vraag ik hem hoe het is om op deze bijzondere locatie te dansen. “Dit wordt locatietheater genoemd, waarbij het de bedoeling is dat omgeving en kunst als het ware samensmelten. In mijn choreografie probeer ik de omgeving daadwerkelijk in de voorstelling te integreren en dit zal de komende maand langzaam maar zeker zijn vorm gaan krijgen”.

Luisa Ofelia Montero de la Rosa – danseres & zangeres

Luisa danst en zingt opnieuw in de Walkyre productie en ik vraag haar hoe het is om twee jaar later opnieuw mee te doen. “Ik vind het hartstikke leuk! Het is erg plezierig en inspirerend om na twee jaar opnieuw met Selmar en Geke samen te werken.

De basis van het stuk is hetzelfde, maar het script heeft zich – net als ikzelf – doorontwikkeld. Destijds was ik net afgestudeerd maar inmiddels heb ik alweer twee jaar ervaring in het werkveld. Ik kijk er naar uit om deze ervaringen hier weer in mee te nemen en terug te zien in het eindresultaat!”

Ik vraag haar wat ze gaat zingen: “Een van de twee nummers die ik mag zingen is het pakkende nummer “Vrijheid”. Het blijft goed hangen en heeft een hele mooie sfeer. Wanneer een nummer zo’n sterke emotie met zich mee brengt, kan ik me altijd heel goed inleven. Daarbij zie ik het als een uitdaging om mijn eigen gevoel in die mate te laten doorklinken, dat het lied optimaal tot zijn recht komt. Hier is eind juli een videoclip voor opgenomen. Wil je deze bekijken? Zie dan: https://www.youtube.com/watch?v=UvAb_3qnKDo

Annemarie Hoogeveen – amateur dansers

Annemarie is een van de amateurdansers die al eerder meegedaan heeft met een Walkyre productie. Ik vraag haar naar de bijdrage van de amateurs. “We hebben een grote groep amateur dansers, die in deze voorstelling een grote rol hebben. Binnen deze groep is er een selectie, die nog iets meer uitdaging krijgt en het is super om met deze selectie mee te doen.

Daarnaast is het voor ons ook een mooie ervaring om samen te mogen werken met de professionele dansers. De meeste van ons hebben al van jongs af aan dansles. Selmar's manier van les geven en het materiaal dat hij ons geeft om mee te werken spreekt me erg aan. Het is een fijne sfeer die hij creëert in zijn lessen”.

Als ik haar vraag ik naar het thema van het theaterstuk zegt ze: “Het verhaal van Onderweg naar later spreekt mij erg aan. Mijn ouders zijn ook gescheiden en ik kan me wel inleven in het gevoel dat Hylko heeft in de voorstelling. De stukken in de productie vind ik prachtig en grijpen je echt aan”.

Berfin Pekedis – professionele dansers

Berfin is een van de professionele dansers en ik vraag haar hoe de repetities verlopen. “Vandaag beginnen we met de repetities. Dans is een klein wereldje en veel van de dansers kent elkaar via een vorige Walkyre productie of via de noordelijke dansscholen Dancecompany Shirelle en Lucia Marthas. De samenwerking is erg plezierig”.  

Ik vraag haar hoe het resultaat tot stand komt. “Het is deze keer een grote groep en aan het begin van de repetities is dat meestal erg chaotisch omdat de choreografie nog aangeleerd moet worden. Gedurende het proces leert iedereen zijn dansrol kennen en komt de lijn er in. Er wordt samen hard gewerkt aan een mooi resultaat”.

Wist u dat

  • we dit weekend op dansfestival SIVO staan en daar ook tickets verkopen? 
  • de vrijdag en zaterdagvoorstellingen bijna zijn uitverkocht 
  • we nog 20 fietswielen (zonder banden) nodig hebben 
  • de repetities zijn begonnen 
  • de kostuums bijna klaar zijn 
  • 15 augustus de bouw van het theater begint
Bestel kaarten
MailerLite